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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  04/07/2022
Data da última atualização:  04/07/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LEITE, R. da C.; PEREIRA, Y. C.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; MORAES, A. J. G. de; SILVA, G. B. da.
Afiliação:  RUBSON DA COSTA LEITE, Universidade Federal Rural da Amazônia; YNGLETY CASCAES PEREIRA, Universidade Federal Rural da Amazônia; CHRISTIANE ABREU DE OLIVEIRA PAIVA, CNPMS; ALESSANDRA JACKELINE GUEDES DE MORAES, Universidade Federal Rural da Amazônia; GISELE BARATA DA SILVA, Universidade Federal Rural da Amazônia.
Título:  Increase in yield, leaf nutrient, and profitability of soybean co-inoculated with Bacillus strains and Arbuscular mycorrhizal fungi.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 46, e0220007, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.36783/18069657rbcs20220007
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Microorganisms in the soil and rhizosphere can release part of the total phosphorus in the soil through solubilization, mineralization, and an increase of the root absorption surface. The ability of phosphate solubilizing bacteria and mycorrhizal fungi to promote higher yield and profitability in co-inoculated soybean was investigated. For this purpose, field and greenhouse experiments were conducted in the years 2020 and 2021 in Brazil. In the field, the first factor was composed of microorganism application on soybean (simple inoculation with Bradyrhizobium; co-inoculation with Bacillus strains; co-inoculation with arbuscular mycorrhiza), and the second factor consisted of the application or not of phosphate fertilizer (0 and 100 kg ha-1 of P2O5). In the greenhouse, treatments of the first factor were maintained with 50 % of the phosphate fertilization and one treatment added (standard inoculation with 100 % of the fertilization). Plant growth, roots, nodules, leaf nutrition, yield, and profitability were evaluated. In 2020, co-inoculation increased plant height, the number of pods, grains, and profitability index. The co-inoculation with Bacillus strains and arbuscular mycorrhiza promoted yield increase only associated with phosphate fertilization, by 813 and 761 kg ha-1 compared to standard inoculation, respectively. In 2021, there were increases for pods, grains, yield, gross profit, net income, and profitability index. Co-inoculation with Bacillus strains and arbuscula... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Rhizophagus intraradices.
Thesagro:  Fungo; Inoculação; Micorriza; Soja.
Thesaurus Nal:  Bacillus megaterium; Bacillus subtilis.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144423/1/Increase-in-yield-leaf-nutrient-and-probability-of-soybean.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29838 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoRIFAN, A. M.; ASSIS, R. L. de; AQUINO, A. M. de; PINTO, M. C. S. Agrifood product family in mountain environment in Rio de Janeiro State , Brazil: case of local sociocultural practice strengthening In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON RESEARCH FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN MOUNTAIN REGIONS, 1., 2016, Bragança, Portugal. Mountain 2016: book of abstracts... Bragança: Instituto Politécnico de Bragança, 2016.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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2.Imagem marcado/desmarcadoRIFAN, A. M.; PINTO, M. C. E.; AQUINO, A. M. de; ASSIS, R. L. de. A broa de planta da Região Serrana Fluminense: identidade a partir dos vínculos bioculturais em ambientes de montanha. In: SILVA, M. E. D. (Org.). Sustentabilidade: a superação de desafios para a manutenção do sistema. Ponta Grossa: Atena Editora, 2020. p. 42-56
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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3.Imagem marcado/desmarcadoANTÔNIO, G. J. Y.; ASSIS, R. L. de; AQUINO, A. M. de; RIFAN, A. M.; PINTO, M. C. E. The adoption of green manure processes applied to vegetable cultivation systems in mountainous environments of Rio de Janeiro State, Brazil. Open Agriculture, v. 4, p. 446-451, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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4.Imagem marcado/desmarcadoANTONIO, G. J. Y.; ASSIS, R. L. de; AQUINO, A. M. de; RIFAN, A. M.; PINTO, M. C. E. Inovação agroecológica em sistemas de produção: experiência em ambientes de montanha no município de Nova Friburgo-RJ In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE SISTEMAS DE PRODUÇÃO, 11., 2016, Pelotas. Anais... [Florianópolis]: Sociedade Brasileira de Sistemas de Produção, 2016.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, M. C. E.; RIFAN, A. M.; MACHADO, C. T. de T.; VIDAL, M. C.; AQUINO, A. M. de; ASSIS, R. L. de. Experiência na avaliação participativa de indicadores de qualidade do solo e sanidade dos cultivos junto à agricultores familiares da comunidade de Rio Grande, Nova Friburgo, RJ Cadernos de Agroecologia, Porto Alegre, v. 10, n. 3, p. 1-5 Edição dos Resumos do IX Congresso Brasileiro de Agroecologia e IV Seminário Estadual de Agroecologia, Belém, PA, set./out. 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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